Centrul de Instruire pentru contabili
«Eurostudii»

Cine este un contabil?

Decebal, 80 2038 Moldova, or. Chisinau +373 22 63-28-60
Scris de: | Data publicării:

Cine este un contabil?La o entitate privată sau publică, mare sau mică întotdeauna în statele de personal veți observa numaidecît un specialist contabil. Noțiunea de contabil a apărut încă în secolul al XV-lea, în traducere din germană contabil traducînduse ca deținător de cărți. În secolele trecute, cei care se ocupau cu evidența bunurilor făceau înscripții într-o carte specială fiecare intrare de mărfuri, numerar sau alte operațiuni importante. Persoana care ducea evidența, adică înregistrarea veniturilor și cheltuielilor, strict se conducea după legi și instrucțiuni într-un final a fost numită contabil. Spre exemplu în Rusia specialitatea de contabil a fost instituită încă de Petru I tocmai în secolul XVII.

Care sunt de regulă obligațiile unui contabil?

Pentru ca o întreprindere să funcționeze efectiv, conducerea acesteia trebuie să cunoască nu numai veniturile și cheltuielile, dar și costul mărfurilor, produselor fabricate, starea materialelor la depozit, precum și multe alte.

În legătură cu aceasta contabilul duce evidența la următoarele elemente ale firmei:

  • Mijloace fixe;
  • Costuri de producție;
  • Stocuri de mărfuri și materiale;
  • Vînzarea produselor și prestarea serviciilor;
  • Profit (pierdere).

Deasemenea contabilul calculează achitarea salariului și impozitelor, duce evidența furnizorilor și a clienților. Toată activitatea contabilului este reglementată de legislația în vigoare și este verificată nu numai de conducerea entității dar și de către diferite organe de stat. Verificările au loc de regulă în baza dărilor de seamă lunare, trimestriale și anuale.

Cum să devii contabil?

Astăzi poți deveni contabil după finisarea cursurilor specializate, studii medii sau studii superioare de învățămînt. Cursurile de contabil de regulă acordă cunoștințe pentru contabil al doilea, ajutor de contabil, contabil pentru un sector anumit (cadre, vînzări) și contabil-șef la entitățile mici. Pentru obținerea calificativului de contabil-șef ale entităților medii și mari este bine finisarea instituțiilor de învățămînt superior. Contabilii care sunt angajați ar putea să frecventeze cursurile de perfecționare.

Calități personale, deprinderi și cunoștințe ale contabilului

Contabilitatea este o evidență minuțioasă și exactă. În legătură cu aceasta, persoana care dorește obținerea acestei specialități trebuie să fie cinstit, atent, oragnizat, responsabil, punctual. Contabilul perfect ar trebui să se descurce în date statistice, în finanțe, credite, impozite, audit, să întocmescă situațiile financiare și să cunoască programele informatice contabile cum ar fi 1C,,Contabilitate”, Orcal ș.a.

Dacă dumneavoastră sunteți o persoană responsabilă, vă place să lucrați cu documentele, cifrele atunci specialitatea de contabilitate este pentru dumneavostră. Unele persoane consideră că lucrul cu documentele este plictisitor și neinteresant, însă ținerea atentă a evidenței contabile permite unui specialist orientare rapidă în legislația în vigoare, cunoașterea etichetei economice și dezvoltare continuă în carieră. Un specialist bun tot timpul este important pentru companie, este un om de succes și cu un salariu bun.

Закажите обратный звонок

Comandați un apel

Eroare

Please write a subject for your message.

Закажите обратный звонок